Χριστόφορος Θαρσίτης Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Η Ζαγορά

Zagora_Agia_Kyriaki_ChurΕιναι το μεγαλύτερο χωριό (κεφαλοχώρι) του Πηλίου με 3.000 κατοίκους, 47 χιλ ΒΑ του Βόλου.  Το όνομα της προέρχεται απο τη μετάφραση της σλαβικής λέξης ZAGORA (πίσω απο το βουνό). Αποτελείται απο τέσσερις συνοικίες: την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Μεταμόρφωση ή Σωτήρα. Χωριό πανέμορφο, χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά με πολλά τρεχούμενα νερά, δημιουργήθηκε με πυρήνα το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα το οποίο ιδρύθηκε το 1160. Δυστυχώς καταστράφηκε απο πυρκαγιά το 1887. Το χωριό παρέμεινε σχεδόν απάτητο απο τούς Τούρκους και έφτασε σε μέγιστη ακμή το 17ο και 18ο αιώνα αναπτύσσοντας κυρίως μεταξοκαλλιέργειες και βιοτεχνίες υφασμάτων. Παράλληλα οι Ζαγοριανοί έφτασαν να έχουν ολόκληρο στόλο απο καράβια και με λιμάνι του Χορευτού ενέπτυξαν ενα εύρωστο θαλλάσιο εμπόριο .Εδώ γεννήθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνδρες όπως ο Πατριάρχης Καλλίνικος Γ’, ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος , οι εθνικοί ευεργέτες Αλέξ.Πάντος και Δημ.Πολυμέρης που διέθεσε την περιουσία του μεταξύ άλλων για την κατασκευή οδικού δικτύου στο Πήλιο.Η Ζαγορά υπήρξε ένας απο τους βασικούς εκπαιδευτικούς πόλους και σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Πηλίου από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το πρώτο σχολείο της Ζαγοράς λειτουργούσε στο μοναστήρι Σωτήρα. Με την ανάπτυξη του χωριού δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο σχολείο .Έτσι στόν περίβολο του Άι Γιάννη του Προδρόμου στήθηκε στα 1702 η κατ` άλλους στα 1712 το νέο σχολείο το οποίο από το 1777 και μετά , με την υποστήριξη του Πατριάρχη Καλλίνικου του Γ’ και του ξενητεμένου εμπόρου Γιάννη Πρίγκου ,ανακαινίστηκε και έγινε σχολείο ανώτερης βαθμίδας γνωστό σήμερα και σαν ” Ελληνομουσείο Ζαγοράς”.Η βιβλιοθήκη του διαθέτει περί τα 18.000 βιβλία. Σ’αυτό μαθήτευσαν πολλοί πνευματικοί πατέρες του έθνους μεταξύ των οποίων και ο Ρήγας Φεραίος . Εντυπωσιακότατα είναι βέβαια και τα αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα όπως του Κασσαβέτη ,του Πρίγκου και του Ποιητή Πέτρου Μάγνη .Από τις εκκλησίες σημαντικότατη είναι η βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου ,που χτίστηκε το 1765. Ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα το τέμπλο, ο άμβωνας και το δεσποτικό αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης .

Έργα Ηπειρωτών μαστόρων είναι και οι βασιλικές Αγίας Παρασκευής και Αγίας Κυριακής (18ος αι.). Ενδιαφέρουσες επίσης είναι οι μαρμάρινες κρήνες του Δεπότη και του Κράλλη, η σκεπαστή κρήνη σεβαστούς και η κρήνη των Νηιάδων Νυμφών στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Στίς 8 Αυγούστου γιορτάζεται με πανηγύρι η μνήμη του Πηλιορείτη Νεομάρτυρος Αγίου Τριαντάφυλλου.

geitonika_xwria_banner

Χορευτό
Παραθαλάσσιο θέρετρο επίνειο της Ζαγοράς ,52 χλμ ΒΑ του Βόλου. Επί Τουρκοκρατίας ήταν σημαντικό λιμάνι απ’όπου εξάγονταν με καίκια τα Ζαγοριανά προιόντα. Εδώ εμπνεύστηκε ο ποιητής Δροσίνης τη “Γαλήνη. Περιοχή άπειρου κάλλους μέσα στο πράσινο καταλήγει σε μία καταπληκτική παραλία, 2 χλμ άσπιλη αμμουδιά με καταγάλανα νερά. Δείτε το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες χτισμένο στα ερείπια του αρχαίου ναού.Εάν έχετε σκάφος , επισκεφθείτε την περιοχή της Παλιάς Μιτζέλας με τις τεράστιες θαλάσσιες σπηλιές, όπου καταστράφηκε τμήμα του στόλου του Ξέρξη (480 π.Χ.). Η ακατοίκητη σήμερα Παλιά Μιτζέλα ονομαζόταν στην αρχαιότητα Ιπνοί-Φούρνοι και εδώ ερωτεύτηκε κατά τη μυθολογία η Νηρηίς Θέτις τον Πηλέα.

Πουρί
Το “μπαλκόνι του Πηλίου” προσφέρει θέα μοναδική στο ανατολικό Πηλιο,το Αιγαίο μα και τη Χαλκιδική.Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ , 63 χλμ από το Βόλο και προβάλλει μέσα από ένα δάσος από καστανιές και ελιές. Είναι σχετικά απομονωνένο στο τέρμα του ασφαλτόδρομου που φεύγει από τη Ζαγορά και γι’αυτό θεωρείται το τελευταίο βορεινό πηλιορείτικο χωρίο. Στα μισά της διαδρομής από τη Ζαγορά βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Ράσοβας (13ου αιώνα). Κολύμπι στην παραλία Ελίτσας (3 χλμ) και Οβρυού. Επίσης στην πλατεία του χωριού η θέα είναι απίστευτη.

Μακρυράχη
Γραφικό ορεινό χωριό, 46 χλμ από το Βόλο σε υψόμετρο 300 μ. Φημισμένο για τη μεγάλη παραγωγή του σε λουλούδια το χωριό προσφέρει πραγματική γαλήνη. Φιδωτός δρόμος οδηγεί στη μεγαλειώδη παραλία των Αγίων Σαράντα.